Ian
16
2011

Varrooza

Scris de Administrator Ultima actualizare (26 Ianuarie 2011)
PDFImprimareEmail


Varrooza – este o ectoparzitoza care afecteaza intreaga populatie a familiei de albine, se manifesta in tot cursul anului si se dezvolta in celulele cu puiet de trantori si lucratoare.
Agentul etiologic este acarianul Varroa jacobsoni, cu ciclu evolutiv scurt de 7-8 zile, care se hraneste cu hemolimfa.
In primul an dupa infestare, semnele clinice sunt sterse, dar pe masura ce gradul de parazitism creste, semnele clinice devin evidente: albinele parazitate prezinta stare de agitatie ca urmare a actiunii mecanice a parazitului si spolierii de hemolinfa. In hiperparazitism populatia familiei se diminueaza drastic si albinele parasesc stupul; o mare parte din albinele tinere ecluzionate din puiet puternic infestat sunt neviabile, cu aripi nedezvoltate, subponderale, cu malformatii ale abdomenului si picioarelor, fiind incapabile de zbor.
Diagnosticul se stabileste prin examen clinic si de laborator pe intreaga populatie a stupului. Examenul clinic se face prin observarea directa a parazitilor pe corpul albinelor, larvelor si ninfelor de trantori si lucratoare si pe fagurii de puiet. In stupina diagnosticul se mai poate face si cu ajutorul medicamentului Varachet sau a altor substante utilizate in terapia varrozei.


Diagnosticul de laborator consta in examenul macroscopic sau steromicroscopic al probelor de albine vii sau muribunde (30-50 indivizi/proba) si de fagure cu puiet capacit(15/10 cm) prelevate din fiecare familie suspecta.
Pentru combatere se practica tratamentul organizat si sustinut al tuturor familiilor de albine din stupina, indiferent de gradul de infestare.
In prezent, in tara noastra, se fac tratamente impotriva  varroozei  cu urmatoarele medicamente: Varachet, Mavrirol , Apistan, Beevital, Clartan, Acid oxalic, Mitac etc. Dintre toate acestea in prezent cel mai mult se foloseste  Varachet Forte.
Produsul Varachet se utilizeaza pentru pratamentul familiilor de albine sub forma de fumigatii, iar substanta actioneaza asupra parazitilorprin contact molecular si inhibitie, blocand functiile enzimatice si nervoase ale parazitilor. Fumigatia se poate face numai prin urdinisul stupului.
Administrarea prin urdinis se poate face la toti stupii si obligatoriu pentru stupii din pavilioanele mobile sau stationare protejand astfel apicultorul de a inhala din interiorul pavilionului vaporii de substanta activa. Tratamentul prin urdinis se face cu o deosebita atenti, asezand benzile fumigene numai pe plase de sarma sau bucati de tabla pentru a nu incendia stupul sau pavilionul.
Pentru administrarea prin urdinis, banda de carton va fi indoita pe lungime, formand pe sectiune un triunghi, pentru ca prin curentii de aer sa se poata intretine arderea completa a benzii. Urdinisul se inchide 15-20 minute.
Dozajul: cu ajutorul pipetei se ia substanta din sticluta si se picura in jumatatea superioara a benzii, la partea opusa celei de aprindere, astfel: 2 picaturi pentru un corp de stup multietajat; 3 picaturi pentru un corp Dadant; 4 picaturi pentru un stup orizontal.
Mentionam ca dozajul se raporteaza la volumul din stup si nu la puterea familiei de albine. Daca la ultimile doua tratamente familiile au fost deja restranse pentru iernare si s-au montat diafragme total despartitoare, atunci cantitatea de Varachet se va raporta la spatiul limitat ocupat de familia de albine. Cand intr-un stup orizontal exista doua familii , fiecare i se vor administra 2 picaturi de Varachet.
Pentru a se putea executa tratamentele, temperatura aerului trebuie sa fie peste +12°C si albinele sa nu se afle in ghem.
Tratamentele se executa cand majoritatea albinelor se afla in stup (dimineata sau in amurg).
Administrarea Varachetului se face in tot sezonul activ, cu mentiunea ca tratamentele cu cea mai inalta eficacitate sunt cele de toamna cand nu mai exista puiet capacit sau acesta a fost indepartat din stup.
Primul tratament se face primavara cand albinele au inceput activitatea normala si se repeta la 10 zile.
Al treilea tratament se efectueaza dupa extragerea mierii de salcam. Se mai recomanda un tratament in luna august, dupa recoltarea mierii de floarea soarelui sau de la alta sursa de cules. Trei tratamente se fac toamna in lunile septembrie si octombrie, in functie de zona geografica, intervalul dintre aceste tratamente este de 7-10 zile.
Ultimul tratament trebuie sa se execute in absenta puietului capacit. Daca mai exista puiet capacit, acesta pastreaza parazitii Varroa jacobsoni, care odata cu ecluzionarea albinelor raman in stup, majoritatea reusind sa traiasca toata iarna, reproducandu-se odata cu prima generatie de albine in primavara si astfel se perpetueaza varrooza in stupine.
O stupina se considera ca este bine tratata atunci cand tratamentele de toamna au fost corect efectuate.
Marirea numarului de picaturi de Varachet conduce de multe ori la intoxicarea in diferite grade a albinelor.

PROMO